2015. január 30., péntek

Laguiole kés díszbobozban - Jelenlegi ára: 7 000 Ft

Laguiole kés díszdobozban tokkal. Penge hossz 10cm, nyél 11cm.  
A késről egy kis leírás:
A franciák irigylésre méltóan ragaszkodnak vidéki, kézműves, kisiparos hagyományaikhoz és minden ezekkel kapcsolatos terméket, szokást is szeretettel ápolgatnak és védenek. A kések terén ez azt jelenti, hogy a franciaországi palettán jelentős színt képviselnek az ún. tájbicskák.
Gyakorlatilag minden régiónak, vidéknek megvan a saját, történelmi hagyományokkal bíró bicskája, kése.  Minden tájbicska közül kiemelkedik azonban a Laguiole, amely az Opinel mellett úgy hazájában, mint külföldön a legnagyobb hírnevet szerezte magának.
A Laguiole nem olcsó bicska. Kézzel készül, markolatán a hagyományokhoz illően általában világos vagy fekete szarut, szép fákat, szarvasagancsot, de akár elefántcsontot is találunk. Gyakori a damasztpenge is. A penge háta és a rugó gyakran vésett vagy gilosozott, azaz reszelővel kialakított mintákkal díszített. A méhecske vagy a helyette szereplő kagyló és egyéb motívum sokszor díszes ötvösmunka.
A stilizált méh, amely a Laguiole rugóján található, mára a kés jelképévé vált, pedig használata csak az ötvenes évek óta vált általánossá. Nem is méh, hanem légy. Vagy mégis inkább méh? Igazából mindkettő, legalábbis hívják így is, úgy is. A legenda szerint Napóleon adományozta Laguiole városának a méh, mint jelkép használatának a jogát, méghozzá az innen származó katonák hősiességének elismeréseképpen (a császári palástot díszítő minta a méh volt). Ez azonban tényleg csak legenda. A legrégebbi laguiole-okon nem is találunk se legyet, se méhecskét, a kések mai formája pedig a XIX. század második felében, tehát jóval Napóleon után alakul ki. Akkor sem kizárólag méh díszlett a rugó végén, hanem emberi arc, lóhere, Szent Jakab-kagyló (ez ma is viszonylag gyakori motívum, mert itt, az Aubrac-fennsíkon halad keresztül a Santiago de Compostelába vezető zarándokút). S bár a méh sokkal rokonszenvesebb élőlény, mint a légy, ez utóbbi a francia késkészítésben egy szakmai kifejezés is, és a rugónak a kovácsolással szélesített első, általában díszes részét kell érteni alatta.



Jelenlegi ára: 7 000 Ft

Az aukció vége: 2015-02-20 10:09
. Laguiole kés díszbobozban - Jelenlegi ára: 7 000 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése